-
23725 -
87582 -
19416 -
13138
157841 plików
35967,86 GB
SKŁADNIKI;
2szklanki mąki
1jajko
1łyżka oliwy lub oleju
60dag. kapusty kwaszonej
suszone grzyby
2cebulki
pół szklanki wrzątku
sól
pieprz
2łyzki masła,
2łyzki smalcu
WYKONANIE;
FARSZ;Kwaszona kapuste ugotowac dodając nieco wody,smalcu,masła,pieprzu.
Grzyby gotować w wodzie przez 20 minut,potem pokroic je i podsmażyć z cebulką.Połaczyć z kapustą i razem gotować.
CIASTO;Mąke do miski dość dużej wlać pół szklanki wrzątku,dodać żółtko i zachować białko osobno.Przemieszać troche i poczekać.Gdy mąka przestygnie dodać oliwe i szczypte soli.Wyrobić ciasto ale nie robić tego zbyt długo tylko tyle ,żeby się skladniki połaczyły,gdyż im dłużej wyrabiasz ciasto tym twardsze pierogi wyjda.
Ciasto rozwałkować powycinać kółka i nakładać farsz. Białko ,które wcześniej zostawiliśmy działa jak klej.Opuszkiem palca nakładać ciut białka na brzegi wewnetrzne pierożków i sklejać.
Przygotowane pierożki gotuje się w dużym garnku z posolona wrzaca woda do której wlewam kapke oleju ,by się nie kleiły.Ja gotuje ciut dłużej ok.7 minut.Trzeba pilnować ,żeby nie przywarły do dna garnka i mieszać.Ja podaje z podsmażoną na maśle cebulką.
****Jeśli zbierasz sam grzyby,można sprawdzić najpierw czy są jadalne.Gdy je gotujesz dodaj pół cebuli,jeśli zczarnieje niestety muszą być trujaki;)
****Ta porcja nie jest duża wyjdzie okolo 20 pierogów,także jesli chcesz wiecej podwój lub potrój ilość składników.
**********SMACZNEGO************
- sortuj według:
-
1 -
0 -
0 -
0
1 plików
1 KB