Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
PORADNIK-WEDKARSKI.PL
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Poradnik wędkarski

widziany: 14.02.2021 06:37

  • pliki muzyczne
    2
  • pliki wideo
    343
  • obrazy
    3050
  • dokumenty
    2019

5764 plików
118,75 GB

FolderyFoldery
PORADNIK-WEDKARSKI.P L
----- KSIĄŻKI -----
=wędkarstwo grafika=
►Węzły i Zestawy
●Przynety
══Zanęty
☆Atlas Ryb W Wersji Chomikuj
☆Na ryby
☆WĘDKARSTWO
★ Idziemy na ryby ★ ═══════════════
 
John Wilson - Na Ryby
Szczupaki
★ Inne pliki ★ ═══════════════
★Wędkarskie Czasopisma i Książki
01_Spławik
01_Spławik(1)
02_Przystawka
03_Gruntówka
03_Gruntówka(1)
05_Spining
06_Zestawy
08_Przynęty
1 CIASTA
1 węzły
10_Łowiska
12_Czasopisma
1998
1999
2 wezly
20_Wycinki
2009
2012
3 wezly
3-wedkarstwo
aaaaNA RYBY(1)
akon255
Amur biały Ctenopharyngodon idella
Amur biały Ctenopharyngodon idella(1)
Bat z guma+Spinning alternatywny
Biblioteka Wiadomości Wędkarskich
Boczny Trok+Morska gruntowka i spinning
Boleń (aspius aspius
Brzana (barbus barbus
cechy i budowa
ciasta
ciekawostki
Dania z ryb
Dla Karpiarzy
Dla wędkarzy(1)
Dokumenty
DORSZ
Dropshot cz.1
extra fish
Feeder
Feeder bez Tajemnic
Filmy
filmy dla wędkarzy
FILMY VIDEO
Filmy wędkarskie
FILMY WĘDKARSKIE(1)
filmy(1)
FishFood
fotki ryb
Galeria
gatunki ryb
gify wedkarskie
Gify węzły
Grabia
grunt
GRY WĘDKARSKIE
haczyk i przynęta
 
zzz
hymenofor
Idziemy na ryby
inne pliki
inne pliki(1)
Jak złowić rybę życia - poradnik Gazeta wyborcza
Jak złowić rybę życia - poradnik Gazeta wyborcza(1)
Jak złowić rybę życia - poradnik Gazeta wyborcza(2)
Jaź (leuciscus idus
jazgarz
John Wilson
Karaś Carassius carassius
Karp
Karp Cyprinus carpio
Karp MAX
karp(1)
Karpie po krakowsku
Karpie po krakowsku(1)
Katalogi
 
zachomikowane
Katalogi(1)
Katalogi(2)
Kleń
Kleń (leuciscus cephalus
Kołowrotek
krąp
ksiazki
książki wędkarskie
Kulki
Leszcz Abramis brama
 
Leszcz Abramis brama
Łosoś
Lidl przepisy
Lin Tinca tinca
Lipień (thymallus thymallus
LOGO
Łosoś
ŁOWISKA WĘDKARSKIE POLSKIE
metody łowienia ryb
Muchy
Na Karpia
NA RYBY
naturalne przynęty
Nauka wędkowania
Nęcenie
Nowoczesna Gruntówka
Nowoczesna Gruntówka(1)
Nowoczesne przynety gumowe, teoria oraz praktyka
nr 7 – Operacja Pstrąg
Okoń Perca fluviatilis
Płoć Rutilus rutilus
Płocie spławik i drgająca szczytówka
Polskie Wędkarskie Eldorado
pomoce
PORADNIKI I KALENDARZE WĘDKARSKIE
poradniki katalogi
poradniki, zanęty, przepisy na ciasta itp
prezentacje
Programy
PROGRAMY WEDKARSKIE
Prywatne
Przepisy
Przepisy na kulki
Przepisy Wędkarskie
Przepisy Wędkarskie(1)
Przewodnik wędkarski
 
a wędkarstwo
Przrpisy na zanęty,ciasta i kulki proteinowe
przynety(1)
przypon strzałowy
PRZYPONY KARPIOWE
PRZYPONY KARPIOWE(1)
pstrag potokowy
Pstrąg tęczowy
Rozpiór (abramis ballerus
ryba
RYBY
Ryby(1)
Rzeczne potwory
sandacz
Sandacze na martwą rybkę
Spinning
spinning(1)
Spinning(2)
Spławik
Spławik i grunt
Spokojnego żeru
Sposób na leszcza
Sposób na lina
Sposób na lina(1)
Sposób na sandacza
Sposób na sandacza(1)
Sposób na węgorza
Sum (Sum zwyczajny) Silurus glanis
Świat rybałki
Świat spiningu
Świat Spiningu(1)
Świat spinningu
swinka
Sygnalizatory
Szczupak Esox lucius
Tablice wędkarskie
Tapety
Tapety Wędkarskie
TAPETY WĘDKARSKIE 3
Tapety wędkarskie(1)
TB
to juz bylo
Tołpyga biała Hypophthalmichthy s molitrix
Troć wędrowna
Wędkarski Świat
Wędkarski Świat 2010
Wędkarski Świat 2011
Wędkarski świat(1)
Wędkarskie
 
Wędkarskie(1)
wedkarstwo
Wędkarstwo
Wędkarstwo - Poradniki + Filmy
Wędkarstwo - sposoby na ryby
WĘDKARSTWO czyli to co lubię
WĘDKARSTWO czyli to co lubię(1)
Wedkarstwo filmy
wędkarstwo karpiowe
Wędkarstwo Karpiowe(1)
Wędkarstwo Moje Hobby
Wędkarstwo moje hobby(1)
WEDKARSTWO(1)
Wędkarstwo(1)
Wędkarstwo(1)(1)
wędkarstwo(1)(2)
Wędkarstwo(10)
Wędkarstwo(11)
Wędkarstwo(12)
Wedkarstwo(2)
WĘDKARSTWO(2)
WĘDKARSTWO(2)(1)
Wędkarstwo(2)(2)
Wedkarstwo(3)
wędkarstwo(3)
WĘDKARSTWO(4)
Wędkarstwo(5)
Wędkarstwo(6)
wędkarstwo(7)
WĘDKARSTWO(8)
Wędkarstwo(9)
Wędkarstwo, hobby
Wędkarz Polski(1)
Wędkowanie
Wędkowanie Gruntowe na Feeder
Węgorz europejski Anguilla anguilla
Węzły
węzły ,zestawy
węzły ,zestawy(1)
węzły ,zestawy(2)
węzły ,zestawy(3)
węzły ,zestawy(4)
WĘZŁY(1)
Wiadomości Wędkarskie 2010
Wiadomości Wędkarskie 2011
Wiadomości Wędkarskie 2012
wiązanie haczyka
Woblery
Woblery -jak zrobić
WW
wzdrega
Z wędka nad wodę
z wędką nad wodę
 
zachomikowane
zanęty wędkarskie
ZANĘTY(1)
Zdjęcia ryb
zzz
 
zzzzzzz WĘDKARSTWO
Pokazuj foldery i treści
obrazekobrazekobrazekobrazek
  • 21 KB
  • 16 lut 13 20:06
Słodkowodne ekosystemy Polski to liczne rzeki, strumienie, cieki wodne, kanały, stawy i większe zbiorniki (utworzone przez naturę i człowieka w ramach działań eksploatacyjnych i poeksploatacyjnych- związanych z rekultywacją i zagospodarowaniem terenów pokopalnianych) oraz jeziora, zwłaszcza polodowcowe na północy naszego kraju. Są one zamieszkiwane przez licznych przedstawicieli świata podwodnego. Największą gospodarczo i sportowo-rekreacyjną dla nas ludzi grupę stanowią ryby.
Istnieje ich kilkadziesiąt gatunków, które ze względu na kształt, warunki żerowania i wzajemne podobieństwa spowodowały, iż zaliczamy powyższe do rodzin (kategorii).
Z występujących w wodach Europy środkowej (w tym Polski) należy wymienić: jesiotrowate, łososiowate, lipieniowate, szczupakowate, karpiowate, sumowate, sumikowate, węgorzowate, wątłuszowate i okoniowate. Rodzina karpiowatych to najliczniejsza grupa tzw. ''białej ryby'', skupiająca pospolicie poławiane na wędziska spławikowe bądź gruntowe gatunki takie jak: karp, karaś, lin, leszcz, krąp, płoć, czy z drapieżników jaź i kleń. Bywa, że poszczególne gatunki ryb np.: szczupak (szczupakowate), węgorz (węgorzowate) czy lipień (lipieniowate) są jedynymi przedstawicielami danej rodziny w naszym kraju. Wszystkie ryby są piękne i jedyne w swoim rodzaju. Niektóre przyciągają jak magnes swoim wyglądem i ubarwieniem, inne walecznością. Powinniśmy dbać zatem o Nasze wody, o ich czystość.
Rozwijać etyczne podejście do ryb i środowiska naturalnego. Dzięki takiej polityce odpłaci nam ona swoim bogactwem, pobudzi nasze zmysły, pozwoli piękniej egzystować i zachować coś więcej niż wspomnienia dla potomnych. Niech i oni mają radość z życia.

obrazek

z chomika grawaw57

  • 8 KB
  • 16 lut 13 20:06
Pysk

Budowa pyska ryby może wyjaśnić jej zwyczaje pokarmowe. Wyróżnić możemy trzy grupy:
Ryby żywiące się pod powierzchnią wody - linia grzbietu tych ryb jest prosta, a pysk skierowany ku górze.
Ryby pływające w toni wodnej - ryby, które żyją w toni wodnej posiadają pyski umieszczone na końcu głowy i przeważnie chwytają pokarm pływający wokół nich. Niektóre z nich mają pysk zaopatrzony w rodzaj tarki pozwalającej im na zeskrobywanie glonów.
Ryby zamieszkujące strefę przydenną - ryby te posiadają skierowany ku dołowi pysk, co przy płaskiej powierzchni brzucha pozwalała im na grzebanie w dnie, gdzie znajdują pokarm.

obrazek

z chomika grawaw57

  • 21 KB
  • 16 lut 13 20:06
Płetwy

Płetwy składają się z promieni i pokrywających je fałdów skórnych; promienie mogą być sztywne (bez stawów) lub miękkie (posiadające rozgałęzienia lub stawy). Przy pomocy specjalnych mięśni płetwy mogą być składane lub rozkładane.

* Płetwa grzbietowa i odbytowa
Płetwy grzbietowa i odbytowa utrzymóją rybę w pozycji pionowej, działając podobnie do kil.
* Płetwa ogonowa
Nazywana często po prostu ogonem, stanowi główny napęd popychający rybę naprzud. Ruch jest efektem powtarzanych, silnych skórczów mięśni, następujących faliście wzdłóż jej ciała.
* Płetwa tłuszczowa
Ta mała, dodatkowa płetwa występuje u niektórych ryb na powierzchni grzbietu, pomiędzy płetwami grzbietową a ogonową. Nie posiada ona promieni wewnątrz tkanki tłuszczowej promieni.
* Płetwy parzyste
Ryby manewrują za pomocą płetw parzystych. Są to płetwy piersiowe, umieszczone tuż za pokrywami skrzelowymi oraz płetwy brzuszne znajdujące się przed płetwą odbytową. Płetwy te mogą być używane w rozmaity sposób.

obrazek

z chomika grawaw57

  • 55 KB
  • 16 lut 13 20:06
Skrzela

Będąc u ryb odpowiednikiem płuc, te delikatne, błoniaste listki przepuszczają tlen do naczyń krwionośnych. Blaszki skrzelowe pełnić mogą również funkcję filtrów zatrzymujących zanieczyszczenia.

obrazek

z chomika grawaw57

  • 18 KB
  • 16 lut 13 20:06
Typy kształtu ciała:

*
podstawowy - ciało wrzecionowate (a), owalne w przekroju poprzecznym, charakterystyczne dla ryb pływających z dużą prędkością w wodach pelagialnych (np. tuńczyki)
*
torpedowaty – kształt zbliżony do podstawowego, ciało bardziej wydłużone, lekko bocznie spłaszczone, w przekroju poprzecznym łagodnie elipsowate, typowe dla drapieżników pływających w wodach pelagialnych, umożliwia osiąganie dużych prędkości kosztem obniżenia zdolności manewrowych
*
strzałkowaty (b) – ciało wyraźnie wydłużone, masywny ogon, szybko pływające drapieżniki, (barrakudowate, szczupakowate)
*
silnie bocznie spłaszczony (c )- umożliwia szybkie pływanie w toni oraz precyzyjne manewrowanie wśród przeszkód, roślinności, szczelin skalnych itp. (okoniokształtne)
*
igłowaty (d) – ciało bardzo długie i cienkie, owalne w przekroju poprzecznym (iglicznie)
*
węgorzowaty (e) – ciało długie, przypominające węża, okrągłe w przekroju poprzecznym, ryby żerujące w mule, gęstej roślinności (węgorzokształtne)
*
wstęgowaty – ciało długie, bocznie spłaszczone
*
spłaszczony grzbietobrzusznie – część grzbietowa i brzuszna mocno spłaszczone, ciało symetryczne, ryby prowadzące przydenny tryb życia (rajowate)
*
asymetrycznie bocznie spłaszczony (h)– ciało niesymetryczne, ryby prowadzące przydenny tryb życia (flądrokształtne)

oraz inne, spotykane u ryb szczególnie wyspecjalizowanych jak najeżkowate, koniki morskie (f), samogłowowate (g), żaglicowate, paszczękowate, żabnicokształtne.

obrazek

z chomika grawaw57

  • 92 KB
  • 16 lut 13 20:06
Barwa

Nie jest cechą przypadkową, na stronie grzbietowej ciała przeważają kolory szrozielonkawe, czyniąc rybę słabo widoczną od góry, od spodu białawe, co chroni ją przed wzrokiem drapieżnika. W skórze znajdują się cztery rodzaje komórek barwnikowych: melanofory, lipofory, allofory i guanofory. , pierwsze trzy odpowiadają za barwę żółtą,, czerwona, niebieską i zieloną, ostatni za białą. Dzięki unerwieniu i hormonom, które kontrolują wydzielanie komórek barwnikowych, wiele ryb może zmieniać odcień skóry nawet w ciągu kilku sekund.
Wzrok

Czy ryba nas widzi? Gałka ryb jest lekko spłaszczona kulą, ryby są krótkowidzami, bardzo dobrze widzą na odległość ok 1 metra, ale przy czystej wodzie i akomodacji mogą rozróżniać przedmioty nawet do odległości 12 metrów. W optymalnych warunkach ryba widzi w wodzie nie gorzej od niejednego człowieka na lądzie, choć na ostrość jej widzenia wpływa kąt padania do wody i odbicia promieni słonecznych, zmętnienie wody, falowanie, roślinność, w zimie zaś grubość pokrywy lodowej. Z wody na brzeg ryba patrzy jak z ciemnego pokoju na jasno oświetloną ulicę i przy gładkiej powierzchni tafli może obserwować wędkarza na brzegu. Wszystkie ryby słodkowodne rozróżniają kolory, ale nie rozróżniają odcieni, – dlatego przynęty powinny mieć kolor zdecydowany. Natomiast strój wędkarza musi być raczej dostosowany do otaczającej przyrody, bo kolorowy łowca działa na ryby jak przysłowiowa płachta na byka.
Zmysł smaku

Często się zdarza, ze ryba bierze przynętę i wypluwa. Impulsem są tutaj komórki smakowe zgrupowane w jamie glebowej, na głowie a niekiedy nawet na skórze. Najdokładniej ryby rozróżniają substancje słodkie i gorzkie, ale w ciągu swojego życia przyzwyczajają się do wielu subtelnych smaków Nos ryby to dwa dołki miedzy okiem a końcem pyska. Przez otworek przepływa woda, jej skład chemiczny rejestrowany jest przez pofałdowany nabłonek nerwowy w postaci impulsu zapachowego. Przynęta, więc nie tylko musi być smaczna, ale mieć określony zapach.
Słuch

Ryba dokładnie rozróżnia dźwięki. Narząd słuchu umieszczony jest w tylnej części mózgoczaszki i składa się z trzech półkolistych przewodów, oraz woreczka z kamykiem słuchowym. Ryby reagują na różne dźwięki – mormyszka imituje dźwięk małych jazgarzy i okoni pobierających pokarm, łososiowate reagują na dźwięki przypominające brzęczenie owadów, suma wabi dźwięk wydawany przez pustą szklankę odwrócona do góry dnem i uderzanie nią o powierzchnie wody, miętus reaguje na dźwięk wydawany przez uderzające o siebie dwie błystki wahadłowe.
Pęcherz pławny

Jest to narząd umożliwiający rybie zanurzenie, a także reagujący na zmiany ciśnienia. Kiedy ciśnienie rośnie ryby wędrują w głąb toni , a gdy zmniejsza ryby sa bliżej powierzchni. Ryby źle tolerują wahania ciśnienie, dlatego najlepiej biorą przy ustabilizowanym tym parametrze.

z chomika grawaw57

  • 34 KB
  • 16 lut 13 20:06
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu
Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8
Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu 1.7
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4
Śledź atlantycki, marynowany 1.2
Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0
Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1.0
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7
Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony 0.7
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4
Halibut smażony, wędzony 0.4
Łupacz smażony, wędzony 0.2
Dorsz atlantycki, smażony, wędzony 0.1
Małże błękitne, gotowane, parowane 0.7
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone 0.5
Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany 0.3
Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki 0.2
Krewetki parowane, mieszane gatunki 0.3

Skład chemiczny i wartość odżywcza.

Skład chemiczny mięśni ryb pod względem ilościowym i jakościowym jest różna. Wpływa na to wiele czynników, takich jak: gatunek, wiek, miejsce żerowania i rodzaj pożywienia, a także czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem, przygotowaniem do obrotu itp.
Mięśni ryb, występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
- wody-50-85%,
- bialka-10-25%,
- tłuszczu-0,2-54%,
- soli mineralnych- 0,5-5,6%,
- węglowodanów-0,1-0,4%,
- witaminy A, B i D.
Białka ryb charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka - ok. 97%.
Tłuszcze ryb mają niską temperaturę topnienia i wysoką przyswajalność, która wynosi ok. 92%. Są one przede wszystkim źródłem witamin A, B i D.
Zawartość tłuszczu w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy:
1) ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka),
2) ryby średnio tłuste, zawierające 1-5% tłuszczu( m.in. brzana, karmazyn, karaś, karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg, sieja, sielawa, świnka ),
3) ryby chude zawierające do 1% tłuszczu ( m.in. dorsz, morszczuk, okoń, sandacz, szczupak).
Zawartość witamin, w mg/100g części jadalnych ryb wynosi np.:
- dorsz- witaminy d ( w tłuszczu wątroby)-100; witaminy A- 1000; witaminy B1 -80; witaminy B2 - 100; witaminy PP -1500;
- maklera- witaminy D ( w tłuszczu wątroby)- 750; witaminy A- 1000.
Ze względu na swoją wartość żywieniową, taką jak: właściwości składników pokarmowych, przyswajalność przez organizm oraz kaloryczność, ryby powinny być spożywane w większych ilościach niż obecnie w Polsce.
Ryby należą do produktów o krótkiej trwałości, łatwo ulegają psuciu, dlatego w celu przedłużenia ich trwałości konieczne jest chłodzenie lub zamrożenie.

z chomika grawaw57

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    7
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

7 plików
249 KB




anya-86

anya-86 napisano 8.09.2015 18:52

zgłoś do usunięcia
SERIALE 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
west77

west77 napisano 4.10.2015 15:48

zgłoś do usunięcia
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 5.10.2015 20:01

zgłoś do usunięcia
--------------->SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
NajnowszeFilmy-2016

NajnowszeFilmy-2016 napisano 18.10.2015 22:18

zgłoś do usunięcia

ZAPRASZAM

 

XXX +18! - KLIKNIJ

HDFilmy2015 napisano 1.02.2016 18:43

zgłoś do usunięcia

elena90 napisano 29.03.2016 15:08

zgłoś do usunięcia
obrazek
salajro

salajro napisano 29.08.2018 23:01

zgłoś do usunięcia
pit.2022

pit.2022 napisano 30.03.2019 15:36

zgłoś do usunięcia
simafi2514

simafi2514 napisano 29.11.2022 07:59

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (6)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (6)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności