Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
osa783
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 19.01.2022 22:57

  • pliki muzyczne
    10
  • pliki wideo
    8938
  • obrazy
    475
  • dokumenty
    5

9493 plików
2392,82 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 61,6 MB
  • 6 paź 12 19:22
obrazek


Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą,
dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć,
przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy
potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy.
Pokazujemy, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.


z chomika aaarek70

  • 60,4 MB
  • 6 paź 12 19:22
obrazek


Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą,
dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć,
przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy
potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy.
Pokazujemy, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.


z chomika aaarek70

  • 64,9 MB
  • 6 paź 12 19:22
obrazek


Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą,
dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć,
przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy
potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy.
Pokazujemy, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.


z chomika aaarek70

  • 58,4 MB
  • 6 paź 12 19:22
obrazek


Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą,
dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć,
przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy
potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy.
Pokazujemy, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.


z chomika aaarek70

  • 57,9 MB
  • 6 paź 12 19:22
obrazek


Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą,
dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć,
przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy
potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy.
Pokazujemy, jak je przygotować.
Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.


z chomika aaarek70

  • 93,1 MB
  • 6 paź 12 19:22
Dziś pracochłonna, ale niebywale dekoracyjna potrawa – szczupak faszerowany na postumencie z sałatki. Zacznijmy od spreparowania ryby. Odcinamy głowę i ogon. Rybę filetujemy, pozbywamy się płetw, tak aby zostały same filety. Zdejmujemy też skórę.Wszystkie odcięte części ryby wrzucamy do wody na obgotowanie. Dodajemy też warzywa, takie jak do rosołu. Koniecznie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Na klarowanym maśle przesmażamy cebulę. Teraz czas na przygotowanie farszu. Mielimy bułkę namoczoną w mleku, razem z przesmażoną cebulą, dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko i około 15-20 dkg klarowanego masła. Przez maszynkę przepuszczamy też filety. Całość dokładnie mieszamy. Nie zapomnijmy wyjąć z wywaru głowy i ogona, aby się nie rozpadły. Będą nam bowiem te części potrzebne do skomponowania całości. Do farszu dodajemy też namoczone w alkoholu rodzynki, sól i pieprz. Jeśli sól, to także odrobina cukru. Jeśli nadziewka jest zbyt luźna, dodajemy trochę bułki tartej. Dochodzimy do punktu kulminacyjnego. Na desce rozkładamy gazę, a na niej kładziemy ściągnięte skóry z ryby. Na nich układamy farsz. I przykrywamy następną skórką. Dalej delikatnie rolujemy przy pomocy gazy baton i związujemy końce. Baton wędruje do brytfanki z warzywno – rybnym smakiem. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać czas podgotowanie na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy baton i chłodzimy. Teraz możemy zająć się przygotowaniem półmiska, na którym spocznie nasza ryba. Na brzegach kładziemy zieloną sałatę, a w środku formujemy postument z tradycyjnej sałatki jarzynowej. I dochodzimy do uroczystej chwili! Rozwijamy schłodzony baton, odcinamy końce i pod lekkim skosem kroimy. Delikatnie układamy na postumencie z sałatki, tak aby zachować kształt ryby i smarujemy majonezem, żeby całość się dobrze skleiła. Dokładamy głowę i ogon. Koniecznie oczy z jagód jałowca lub oliwek. Jeszcze raz smarujemy boki majonezem o dokładnie obkładamy cienkimi plasterkami z ogórka razem ze skórką. Postępujemy w taki sposób, aby ogórek imitował łuskę. Z cytryny można zrobić koronę, godną iście królewskiej potrawy.I wszystko gotowe. Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 139,9 MB
  • 6 paź 12 19:22
Dziś danie z ogromną tradycją i niebywale znakomite – golonki jagnięce w sosie agrestowym. Potrawa zapomniana, choć prosta, a jednocześnie bardzo oryginalna. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do trzech szklanek przegotowanej wody wlewamy szklankę octu. Do tak przygotowanego roztworu dodajemy włoszczyznę – podstawowy zestaw warzyw, jaki zwykle używa się do przygotowania rosołu. Niezbędny jest też liść laurowy, pieprz i sok z cytryny. Do marynaty wrzucamy też skórkę, która została po wyciśnięciu cytryny. Teraz można już włożyć golonki jagnięce i najlepiej je marynować przez dwa, trzy dni. Zabieramy się teraz za przygotowanie sosu. Jego podstawą są przesmażone połówki agrestu z cukrem. Gdy agrest lekko udusi się na klarowanym maśle, przecieramy go przez sito. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy. Teraz można dodać przetarte owoce. Konsystencja sosu robi się bardzo aksamitna i ma cudowny kolor. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy gęstą śmietanę i zasmażkę dla lekkiego zagęszczenia sosu. Sos jest gotowy, zabieramy się więc za golonki. Wyjmujemy je z marynaty i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości przez około półtorej godziny. I to już wszystkie zabiegi. Wystarczy jeszcze tylko polać golonki naszym wspaniałym sosem i życzyć smacznego!

z chomika dziennik-podroznika

  • 81,2 MB
  • 6 paź 12 19:22

z chomika marcozoltar

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    104
  • pliki muzyczne
    0

104 plików
7,51 GB




h70bt103

h70bt103 napisano 2.12.2013 19:53

zgłoś do usunięcia
kkaw2ech

kkaw2ech napisano 22.12.2013 02:06

zgłoś do usunięcia
BUSIU1988

BUSIU1988 napisano 26.02.2014 10:50

zgłoś do usunięcia

NAGUSEK napisano 27.07.2014 08:04

zgłoś do usunięcia

darmowe_fragmenty

darmowe_fragmenty napisano 11.09.2014 22:06

zgłoś do usunięcia
Serdecznie zapraszam do mnie
Luvia

Luvia napisano 14.09.2015 10:19

zgłoś do usunięcia
obrazek
axon55

axon55 napisano 18.03.2016 19:53

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mojej norki
tfn1

tfn1 napisano 2.05.2021 18:05

zgłoś do usunięcia
⛔️⛔️🔞🔞....ZAPRASZAMY...🙊🙈🙊...🔞🔞⛔️⛔️...✌️
nexonem395

nexonem395 napisano 14.04.2022 11:39

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wimoke4320

wimoke4320 napisano 17.11.2022 02:43

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (121)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (121)
« poprzednia stronanastępna strona »
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności