Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
1811 -
1011 -
7581 -
7650
20891 plików
475,9 GB
Garnek rzymski lub jak kto woli Romertopf.
Każdy kto go ma i używa, zapewne docenia jego walory.
Cóż to za garnek? Niby nic nadzwyczajnego, bo to po prostu gliniane naczynie z pokrywą.
Od dawien dawna używano glinę do przygotowywania potraw w palenisku. Skorupa z gliny otaczajaca potrawę była prototypem garnaka, który obecnie używamy.
Zasady obsługi garnka rzymskiego, wbrew pozorom nie są skomplikowane.
Najważniejsze przykazania:
1) garnek myć tylko w czystej wodzie bez wspomagaczy czyli płynów do naczyń lub innych środków
2) przed użyciem namoczyć garnek przez 15 minut w zimnej wodzie
3) zawsze wstawiać naczynie do zimnego pieca i dopiero wtedy włączyć grzanie
4) nie dolewać do gorącego garnka, w czasie pieczenia zimnych płynów
- sortuj według:
-
5 -
0 -
0 -
0
5 plików
2 KB