Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciastka rumowe.jpg

biter67 / Galeria / Kulinarne / Ciastka rumowe.jpg
Kulinarne - Ciastka rumowe.jpg
Download: Ciastka rumowe.jpg

38 KB

(256px x 209px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto:
8 jajek
15 dag mąki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej

Krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

Poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

Polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady

Przygotowanie ciasta:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu:
Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy:
Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Kulinarne - 3BIT.jpg
3 BIT - ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: * 5 pa ...
3 BIT - ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: * 5 paczek herbatników szkolnych * 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić) * 2 budynie waniliowe * 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka * 0,5 kostki masła (np.śmietankowe) * 1 śmietana 18% (200 ml) * 1 opak."Śnieżki" * na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe MASA BUDYNIOWA: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła. MASA ŚMIETANOWA: ~~~~~~~~~~~~~~~~ Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką". KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * HERBATNIKI * MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki) * HERBATNIKI * MASA BUDYNIOWA * HERBATNIKI * MASA ŚMIETANOWA * STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE
Kulinarne - Łom.jpg
Składniki 25 dag Kasia 3 łyżki kakao 1 szkl cukru ...
Składniki 25 dag Kasia 3 łyżki kakao 1 szkl cukru 7 łyżek wody 2 szkl mleka w proszku 3 paczki herbatników orzechy rodzynki Jak zrobić? Kasia, kakao, cukier, woda zagotować , przestudzić. do lekko ostudzonej masy dodać mleko w proszku , pokruszone herbatniki i bakalie. Ułożyć między dwa wafle
Kulinarne - Sernik z budyniem.jpg
Składniki Ciasto: 1jajko 15 dag mąki 6 dag cukru ...
Składniki Ciasto: 1jajko 15 dag mąki 6 dag cukru 6 dag Kasia 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 70 dag sera białego (zmielonego) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Budyń: 1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu) 1/2 kostki Kasia 2 łyżki cukru 4 jajka Jak zrobić? Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę. Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto. Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek. Temperatura piekarnika: 180 st.C Czas pieczenia: 60 minut
Kulinarne - Styropian.jpg
Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukr ...
Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g Kasia Powidła lub konfitury Masa smietanowa: 1 litr śmietany 18% 20 dag wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy duży (w proszku) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :) Jak zrobić? Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. (prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm) Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki. Masa: Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C. Temperatura piekarnika: 180°C Czas pieczenia: 50 min
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności